Steeds meer Nederlanders maken de overstap naar elektrisch rijden. De vraag naar elektrische auto’s neemt sterk toe. Nieuwe technieken op de markt maken het dan ook aantrekkelijker om elektrisch te rijden. Twijfelt u nog? Om u te helpen bij uw keuze, zetten we drie voor- en nadelen van elektrisch rijden voor u op een rij. Lees verder en ontdek of een elektrische auto bij u past.

De voordelen van elektrisch rijden

Voordeel 1: elektrisch rijden is goedkoper dan rijden op brandstof 

Eén van de voornaamste redenen waarom steeds meer mensen de overstap maken, is het financiële voordeel van elektrische auto’s. Tanken is voorgoed verleden tijd. Bij het tankstation bent u al snel een paar tientjes kwijt. Daarentegen is thuis opladen wel 50% voordeliger! U betaalt alleen het stroomtarief per kWh aan uw energieleverancier. 

Maar dat is niet het enige financiële voordeel. U betaalt ook geen wegenbelasting voor een elektrische auto tot 2025. Daarnaast stimuleert de overheid elektrisch rijden met diverse subsidies en regelingen. Sommige subsidies kunnen per gemeente verschillen, dus vraag bij uw gemeente na welke van toepassing zijn. 

Voordeel 2: beter voor het milieu 

Ook het milieuaspect is voor velen een reden om afscheid te nemen van brandstofauto’s. Een elektrische auto is een stuk milieuvriendelijker, doordat deze geen luchtverontreinigende stoffen uitstoot, zoals CO2. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om de auto op te laden met zelf opgewekte groene stroom door middel van zonnepanelen. Uw auto rijdt dan op zonne-energie!

Voordeel 3: eenvoudig opladen thuis voor de deur 

Dit brengt ons gelijk bij het derde voordeel. Met een eigen laadpaal voor de deur, hoeft u nooit meer langs het tankstation. In plaats daarvan laadt u uw auto eenvoudig op terwijl u thuis op de bank zit. Een laadpaal is een investering, maar het betaalt zich zeker uit doordat de stroomkosten lager zijn dan de brandstofkosten.

De nadelen van elektrisch rijden 

Nadeel 1: duurder in aanschaf 

Hoewel laden goedkoper is dan tanken, zijn elektrische auto’s in aanschaf duurder dan een benzine- of dieselauto. Gelukkig verdient u dit deels terug door de lage onderhoudskosten en ‘brandstofkosten’. Daarbij hoeft u geen wegenbelasting te betalen voor een elektrische auto.  

Nadeel 2: minder geschikt voor lange afstanden 

De actieradius maakt een elektrische auto op dit moment minder geschikt voor lange afstanden in een keer. De actieradius is de afstand die de auto kan afleggen, zonder tussentijds op te hoeven laden. Gelukkig zijn fabrikanten bezig met het optimaliseren van de actieradius zodat tussentijds opladen steeds minder nodig zal zijn. 

Nadeel 3: opladen duurt langer dan tanken 

Hoewel opladen goedkoper is dan tanken, duurt het wel een stuk langer. Dit kan onderweg vervelend zijn, wanneer u lang moet wachten tot de accu vol genoeg is. Wel kunt u op veel plekken gebruikmaken van snelladers. Alleen betaalt u hiervoor wel een hoger tarief. 

Elektrisch rijden is de toekomst, doet u mee? 

Maakt u ook de overstap naar elektrisch rijden? Kies voor Volvo Recharge: onze lijn volledig elektrische en plug-in hybride auto’s. Bekijk al onze Volvo modellen en vind uw droomauto.

Heeft u behoefte aan advies? Wij gaan graag met u in gesprek. Neem contact met ons op!

Meer recent nieuws

XC90 vs EX90

Wordt het de EX90 of toch de XC90?Onderhuids zijn de verschillen groot. Bij welke Volvo swipe jij naar rechts voor een grote GO?
Verder lezen
xc90 vs ex90

Volvo Service Plan

Een perfect onderhouden Volvo? Beheer je onderhoudskosten met het Volvo Service Plan. Je betaalt vooraf een vaste totaalprijs voor onderhoud.
Verder lezen

Volvo EC40 en Volvo EX40. Nieuwe modelnamen.

Nieuwe modelnamen: Volvo EC40 en Volvo EX40. Ook deze modellen sluiten nu naadloos aan op de andere volledig elektrische modellen.
Verder lezen
Volvo EC40 en Volvo EX40