Het land van de IKEA, ongerepte natuur en Volvo natuurlijk. Ga je met de auto naar Zweden? Wij delen de ideale auto-route voor jouw Zweedse vakantie. Geniet van spectaculaire uitzichten, gezellige steden en natuurlijk traditionele Fika. Ontdek de beste autovakantie in Zweden hier!

Met de auto naar Zweden

De natuur van Zweden is oogverblindend mooi. Tijdens de autovakantie word je omringd door sneeuwbedekte bergtoppen, eeuwenoude bossen en wilde dieren. De wegen zijn net zoals in Nederland goed geasfalteerd en dat maakt Zweden perfect voor een roadtrip. Doordat je met de auto reist ben je flexibel en zie je onderweg veel van de natuur.

De Zweedse grens is slechts 821 kilometer vanaf Amsterdam verwijderd. In een kleine tien uur rijd je dus al dit prachtige land binnen

Beste reistijd Zweden

Mits je over deze luxe beschikt, raden we aan om je autovakantie naar Zweden buiten de schoolvakanties te plannen. Wil je in de zomer naar Zweden? Vertrek dan tussen mei en september. Ben je juist op zoek naar die prachtige winterse plaatjes? Dan zijn de maanden december t/m maart ideaal. Oktober en november zijn over algemeen de meest rustige periodes.

Voorbereiden op een rondreis door Zweden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Verdiep je in de verkeersregels van het land. Zo moet je in Zweden verplicht je dimlichten aan hebben, zodat je goed zichtbaar bent. In tegenstelling tot Nederland, mag je buiten de bebouwde kom 70 km/u en op de snelweg 90 tot 110 km/u. Wegen kunnen soms slecht begaanbaar zijn. Daarom is het van belang om in een auto te rijden met een goede wegligging. Denk bijvoorbeeld aan een Volvo C40 Recharge. Daarnaast zijn winterbanden verplicht tussen december en maart. Een ideale auto voor het Zweedse landschap bezit daarom over:

  • winterbanden
  • vierwielaandrijving

Tanken en elektrisch laden

Tijdens je autovakantie naar Zweden wil je uiteraard niet met een lege tank of accu komen te zitten. Rijd je op benzine of diesel? We raden aan om je tank vóór de grens nog eens vol te gooien, want de gasprijzen zijn in Zweden vaak hoger.

Voor onze elektrische rijders is het fijn om te weten dat Zweden ongeveer 9500 oplaadpunten heeft. Vooral in de zuidelijke steden kom je goed uit de voeten. Bereid je goed voor en houd er rekening mee dat jouw accu sneller leeg gaat wanneer je in de bergen rijdt en in koude temperaturen.

autovakantie zweden

Rondreis Zweden

In onze samengestelde autovakantie in Zweden ontdek je de mooiste plekken van Zuid en Midden Zweden. We nemen je mee langs de mooiste kusten, de gezelligste steden en meest indrukwekkende parken. Reis je mee?

Kullaberg

Je start je rondreis in Kullaberg. Kullaberg ligt in het Zuid-West Zweden en bestaat uit indrukwekkende rotsachtige kliffen. De avontuurlijke reiziger haalt hier zijn hart op; hiken langs de kust, van de rotsformatie abseilen of canyoning in de ruwe zee. Dit, en nog veel meer is mogelijk. En alles met een spectaculair uitzicht.

Kullaberg
Kullaberg

Göteborg

Reis Noordelijk richting de stad Göteborg. Onderweg houd je de zee Kattegat links van je. Stop gerust tussendoor om een foto te maken, want het uitzicht verveelt niet.

Ongeveer drie uur later kom je aan in het stadje Göteborg. Deze stad kenmerkt zich door vriendelijke mensen, gezellige horeca en ambachtelijk bier. In Göteborg vind je het ook Volvo Museum, welke je natuurlijk niet kunt overslaan. Hier vind je iconische auto’s, baanbrekende innovaties en fantasierijke prototypes.

Nationaal park Tiveden

224 kilometer van Göteborg ligt Nationaal Park Tiveden. Dit eeuwenoude Zweedse natuurpark kreeg 10.000 jaar geleden zijn grillige uiterlijk door de beweging van een ijskap. Het bosgebied is onaangeroerd en biedt maar liefst 25 wandelroutes.

Het park bereik je via weg 49. Wanneer je in de buurt komt van het park, wordt het duidelijk aangewezen met borden. Bij de hoofdingang starten de meeste wandelingen. Wil je liever een rustige wandeling? Parkeer dan bij Vitsand.

Stockholm

Een historische binnenstad, hippe koffietentjes en vele musea. Stockholm heeft veel te bieden. Je bent zo drie tot vier dagen zoet. Heb je maar kort de tijd? Focus je dan op het oude centrum. De karakteristieke pandjes van Gamla Stan zijn misschien wel de meest gefotografeerde huisjes van Zweden. Heb je de dag gespendeerd in de smalle steegjes? Drink een typisch Zweedse Fika bij Chikladkoppen om op te warmen.

Stockholm
Stockholm

Korså Bruk

Pak je camera er maar bij, want de ongerepte bossen rondom Korså Bruk zitten vol met wildlife. Met een beetje geluk kom je hier één van de big five van Zweden tegen: de eland. Is het slecht weer? Bezoek dan de kopermijn die een plekje heeft op de UNESCO werelderfgoed lijst.

Furudal

De laatste en meest Noordelijke plek van deze autovakantie in Zweden; Furudal. Deze ongerepte wildernis is bekend bij de toerist en dat is niet voor niets. Neem een ijsbad en warm op in een wildernis-sauna. Of ga op pad met sneeuwschoenen en ontdek het sprookjeslandschap te voet. Sluit de dag af met een Zweedse Fika die je bij de plaatselijke bakker haalt.

Autovakantie zweden

Rondreizen in Zweeds Lapland

Wil je je autovakantie in Zweden uitbreiden en verder Noordelijk reizen naar Zweeds Lapland? Met de auto ben je dan nog ongeveer tien uur onderweg. Zorg ervoor dat je winterbanden hebt. Heb je nog geen winterbanden? Plan hier direct je bandenwissel.

Op zoek naar extra reisinspiratie? Laat je inspireren door onze Ice Drive Experience trip, waar we driften over ijs circuits, op sneeuwscooters rijden en een prachtige huskytocht ervaren.

Heb je nog geen winterbanden? Plan je bandenwissel
Bandenwissel plannen

De ideale auto voor een autovakantie in Zweden

Bij een autoreis door Zweden hoort natuurlijk een Zweedse auto. Wij raden de Volvo C40 Recharge aan. Dit model is volledig elektrisch en het interieur is geïnspireerd op het Scandinavische landschap. De auto is vrij van leder en de verlichte inleg op het dashboard zorgt voor een natuurlijke, rustgevende gloed.

Benieuwd naar andere geschikte auto’s?

Meer recent nieuws

Volvo Service Plan

Een perfect onderhouden Volvo? Beheer je onderhoudskosten met het Volvo Service Plan. Je betaalt vooraf een vaste totaalprijs voor onderhoud.
Verder lezen

Volvo EC40 en Volvo EX40. Nieuwe modelnamen.

Nieuwe modelnamen: Volvo EC40 en Volvo EX40. Ook deze modellen sluiten nu naadloos aan op de andere volledig elektrische modellen.
Verder lezen
Volvo EC40 en Volvo EX40

De mooiste Volvo-cadeautjes voor onder de boom 

Geen idee wat je je vriendin, je broer of je zelfs je kind cadeau moet geven? Wij hebben een lijstje met mooie cadeautips.
Verder lezen
Volvo cadeautjes voor onder de boom