Anno 2023 is Volvo een naam die wereldwijd bekend is en synoniem is geworden voor veiligheid in mobiliteit. Dat is natuurlijk niet zomaar. Hier zijn decennia van onderzoek, innovatief denken en doorzettingsvermogen aan vooraf gegaan. In dit blog vertellen we je meer over de geschiedenis van Volvo en hoe het merk in bijna 100 jaar uitgroeide tot een begrip in de auto-industrie.

Van Zweeds idee tot internationaal bedrijf 

In 1926 waren de Zweden Assar Gabrielsson en Gustaf Larson het er over eens dat niemand auto’s produceerde die sterk genoeg of veilig genoeg waren voor de Zweedse wegen. Ze besloten daar wat aan te doen en op de ochtend van 14 april 1927 reed in Göteborg de eerste auto van Volvo de fabriekspoort uit. Het model werd officieel de ÖV4 genoemd, maar staat algemeen bekend als de ‘Jakob’. Het was een open toerwagen met een viercilindermotor.

de rijke geschiedenis van Volvo

In de jaren die volgden kwamen ook andere modellen zoals de ‘kleine Volvo’ of ‘Katterug’ en de Volvo Duett. Deze auto’s waren razend populair en maakten van Volvo een internationaal autobedrijf. In augustus 1955 werd de eerste Volvo PV 444 uitgeladen in een haven in Long Beach, Californië. Velen waren sceptisch over de introductie van een Europese auto op de Amerikaanse markt, maar twee jaar later was Volvo Cars het op een na grootste importmerk in Californië. In 1974 werd de VS zelfs hun grootste afzetmarkt.

Veiligheid voorop

Zoals gezegd, staat Volvo inmiddels bekend om zijn betrouwbaarheid en ongekende veiligheid. Die reputatie is een direct gevolg van een aantal unieke innovatieve ontwerpen die begonnen bij Volvo, maar inmiddels de standaard zijn. 

de rijke geschiedenis van Volvo

1959 – De driepuntsveiligheidsgordel

Volvo-ingenieur Nils Bohlin introduceerde de driepuntsgordel. Volvo vond het dragen van een gordel in de auto zó belangrijk, dat besloten werd af te zien van het patent. Op die manier konden zoveel mogelijk mensen profiteren van de uitvinding. Aanvankelijk was er grote weerstand tegen de autogordel, inmiddels is hij niet meer weg te denken. Tot nu toe zijn er naar schatting ruim een miljoen levens gered door de driepuntsgordel. Een geweldige mijlpaal in de rijke geschiedenis van Volvo.

 

1972 / 1976 – Het achterwaarts gerichte kinderzitje en zittingverhoger

Kent u de beelden van de eerste astronauten die op hun rug lagen tijdens een lancering? Zo werden de krachten op hun lichaam in balans gebracht en eventuele verwondingen voorkomen. Dat was ook gedachte achter het achterwaarts gerichte kinderzitje dat in 1972 werd geïntroduceerd door Volvo. 

In 1976 volgde de zittingverhoger. Hiermee kunnen kinderen vanaf 4 jaar meerijden in de auto en een veiligheidsgordel dragen zonder dat deze op een oncomfortabele en zelfs gevaarlijke hoogte van hun hals zit.

Een veiligheidsnorm in de Verenigde Staten

Onze internationale reputatie op het gebied van geavanceerde veiligheid werd verder versterkt toen de Amerikaanse regering 24 auto’s van het model Volvo 240 kocht voor uitvoerige crashtests. Het resultaat: Volvo werd officieel benoemd tot de maatstaf voor het vaststellen van veiligheidsnormen voor alle nieuwe auto’s.

Een tijdperk vol unieke innovaties

Volvo was dus al lange tijd koploper op het gebied van innovatief industrieel ontwerp. Vanaf de jaren 90 maakt Volvo echter ook opvallende stappen wat betreft technologische innovaties. Zo wordt in 1991 de Volvo 850 gepresenteerd met vier wereldprimeurs: 

  • een dwarsgeplaatste vijfcilindermotor,
  • het Side Impact Protection System,
  • een zelfafstellend oprolmechanisme voor de voorste gordels,
  • en de Delta-link achterwielophanging. 

Het was daarnaast ook de eerste van de grotere modellen met voorwielaandrijving.

de rijke geschiedenis van Volvo

Volvo’s eerste SUV

Toen de Volvo XC90 werd geïntroduceerd, was het model direct een wereldwijd succes. De XC90 definieerde het segment voor grote SUV’s opnieuw. Het werd binnen een paar jaar het belangrijkste exportproduct van Zweden. In 2015 werd deze opgevolgd door de tweede generatie XC90. Die markeerde het begin van een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis. Het was de start van ons nieuwe design, nieuwe technologieën en het nieuwe Scalable Product Architecture-platform (SPA).

Het E.V.A. initiatief

Ook 2019 was een jaar dat de boeken in mocht in de rijke geschiedenis van Volvo. Niet alleen lanceerde Volvo hun eerste volledig elektrische SUV, de Volvo XC40 Recharge Pure electric; het was ook het jaar dat het E.V.A. Initiatief (Equal Vehicles for All) het levenslicht zag. Vanaf de jaren 70 verzamelde Volvo crashgegevens uit de praktijk om beter te begrijpen wat er gebeurt bij een aanrijding. Met het E.V.A. Initiatief werden deze gegevens makkelijk toegankelijk in een digitale bibliotheek waar iedereen uit kan downloaden.

De toekomst start vandaag (H2)

Je weet nu alles van de rijke geschiedenis van Volvo. Uiteraard stopt het verhaal hier niet. Ook nu wordt er hard gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe technologieën die niet alleen het rijden in een Volvo, maar in alle auto’s wereldwijd, veiliger maakt. Zo werd dit jaar bijvoorbeeld Lidar geïntroduceerd. Een technologie gebaseerd op geavanceerde sensoren en die essentieel is voor het ontwikkelen van veilige, autonome auto’s. 

Ook het nieuw Driver Understanding systeem is dit jaar uitgebracht, Dit systeem detecteert situaties waarbij de bestuurder afgeleid, moe of zelfs onder invloed is. Indien nodig activeert het systeem een beschermend schild en neemt het passende maatregelen om de bestuurder veilig te houden. 

Wilt u een auto waarin u zeker weet dat u en uw inzittenden de meest veilige rijervaring hebben? Dan is een Volvo verreweg de beste keuze. Neem een kijkje in ons online assortiment of kom langs in de showroom. Wij vertellen u graag meer.

Meer recent nieuws

Volvo Service Plan

Een perfect onderhouden Volvo? Beheer je onderhoudskosten met het Volvo Service Plan. Je betaalt vooraf een vaste totaalprijs voor onderhoud.
Verder lezen

Volvo EC40 en Volvo EX40. Nieuwe modelnamen.

Nieuwe modelnamen: Volvo EC40 en Volvo EX40. Ook deze modellen sluiten nu naadloos aan op de andere volledig elektrische modellen.
Verder lezen
Volvo EC40 en Volvo EX40

De mooiste Volvo-cadeautjes voor onder de boom 

Geen idee wat je je vriendin, je broer of je zelfs je kind cadeau moet geven? Wij hebben een lijstje met mooie cadeautips.
Verder lezen
Volvo cadeautjes voor onder de boom