Steeds meer Nederlanders maken de overstap naar elektrisch rijden. De vraag naar elektrische auto’s neemt sterk toe. Nieuwe technieken op de markt maken het dan ook aantrekkelijker om elektrisch te rijden. Twijfelt u nog? Om u te helpen bij uw keuze, zetten we drie voor- en nadelen van elektrisch rijden voor u op een rij. Lees verder en ontdek of een elektrische auto bij u past.

De voordelen van elektrisch rijden

Voordeel 1: elektrisch rijden is goedkoper dan rijden op brandstof 

Eén van de voornaamste redenen waarom steeds meer mensen de overstap maken, is het financiële voordeel van elektrische auto’s. Tanken is voorgoed verleden tijd. Bij het tankstation bent u al snel een paar tientjes kwijt. Daarentegen is thuis opladen wel 50% voordeliger! U betaalt alleen het stroomtarief per kWh aan uw energieleverancier. 

Maar dat is niet het enige financiële voordeel. U betaalt ook geen wegenbelasting voor een elektrische auto tot 2025. Daarnaast stimuleert de overheid elektrisch rijden met diverse subsidies en regelingen. Sommige subsidies kunnen per gemeente verschillen, dus vraag bij uw gemeente na welke van toepassing zijn. 

Voordeel 2: beter voor het milieu 

Ook het milieuaspect is voor velen een reden om afscheid te nemen van brandstofauto’s. Een elektrische auto is een stuk milieuvriendelijker, doordat deze geen luchtverontreinigende stoffen uitstoot, zoals CO2. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om de auto op te laden met zelf opgewekte groene stroom door middel van zonnepanelen. Uw auto rijdt dan op zonne-energie!

Voordeel 3: eenvoudig opladen thuis voor de deur 

Dit brengt ons gelijk bij het derde voordeel. Met een eigen laadpaal voor de deur, hoeft u nooit meer langs het tankstation. In plaats daarvan laadt u uw auto eenvoudig op terwijl u thuis op de bank zit. Een laadpaal is een investering, maar het betaalt zich zeker uit doordat de stroomkosten lager zijn dan de brandstofkosten.

De nadelen van elektrisch rijden 

Nadeel 1: duurder in aanschaf 

Hoewel laden goedkoper is dan tanken, zijn elektrische auto’s in aanschaf duurder dan een benzine- of dieselauto. Gelukkig verdient u dit deels terug door de lage onderhoudskosten en ‘brandstofkosten’. Daarbij hoeft u geen wegenbelasting te betalen voor een elektrische auto.  

Nadeel 2: minder geschikt voor lange afstanden 

De actieradius maakt een elektrische auto op dit moment minder geschikt voor lange afstanden in een keer. De actieradius is de afstand die de auto kan afleggen, zonder tussentijds op te hoeven laden. Gelukkig zijn fabrikanten bezig met het optimaliseren van de actieradius zodat tussentijds opladen steeds minder nodig zal zijn. 

Nadeel 3: opladen duurt langer dan tanken 

Hoewel opladen goedkoper is dan tanken, duurt het wel een stuk langer. Dit kan onderweg vervelend zijn, wanneer u lang moet wachten tot de accu vol genoeg is. Wel kunt u op veel plekken gebruikmaken van snelladers. Alleen betaalt u hiervoor wel een hoger tarief. 

Elektrisch rijden is de toekomst, doet u mee? 

Maakt u ook de overstap naar elektrisch rijden? Kies voor Volvo Recharge: onze lijn volledig elektrische en plug-in hybride auto’s. Bekijk al onze Volvo modellen en vind uw droomauto.

Heeft u behoefte aan advies? Wij gaan graag met u in gesprek. Neem contact met ons op!

Meer recent nieuws

De baanbrekende EX30 – alles wat je wilt weten over de snelste Volvo ooit!

Ontdek de revolutionaire EX30: een elektrische, razendsnelle en veilige Volvo met de nieuwste technologieën. Lees hier alles over de baanbrekende Volvo EX30.
Verder lezen
Volvo EX30

Volvo EX30 | Groots in ieder opzicht

Groot nieuws is onderweg. Maak kennis met de Volvo EX30 op 7 juni 2023. De Volvo EX30 is groots in ieder opzicht maar compact uitgevoerd en natuurlijk volledig elektrisch.
Verder lezen
Volvo EX30

Autovakantie naar Zweden plannen?

Het land van de IKEA, ongerepte natuur en Volvo natuurlijk. Ga je met de auto naar Zweden? Wij delen de ideale auto-route voor jouw Zweedse vakantie. Geniet van spectaculaire uitzichten, gezellige steden en natuurlijk traditionele Fika. Ontdek de beste autovakantie in Zweden hier!
Verder lezen