De elektrificatie van de automotive branche is in volle gang. De toenemende populariteit van elektrische voertuigen en verbetering van de techniek zorgen ervoor dat de elektrische auto niet meer weg te denken is uit het dagelijks leven. Bent u benieuwd naar de laatste ontwikkelingen binnen deze elektrificatie trend? Lees dan snel de top 5 elektrificatie trends.

Toenemende populariteit onder consumenten

Uit onderzoek blijkt dat de interesse in elektrische auto’s groeit. Steeds vaker kiezen consumenten voor een elektrische auto. De sales cijfers bevestigen dit: het aandeel volledig elektrische of plug-in hybride auto’s is in anderhalf jaar tijd met maar liefst 63% gegroeid en komt in de eerste 6 maanden van 2022 neer op ruim 19% van het totaal.

Dit aandeel zal de komende jaren blijven groeien: elektrisch rijden wordt steeds goedkoper, accu’s worden beter en laadpalen zijn meer beschikbaar. Dit zien we terug in de volgende trends:

Vergroten van de actieradius 

De actieradius is voor veel mensen een bepalende factor in de keuze voor een elektrische auto. Daarom ligt de focus, ook bij Volvo, op het vergroten van deze actieradius. Dit gaat over twee assen: enerzijds wordt de accu techniek steeds beter, anderzijds verbetert ook de software die hiervoor bestemd is. Hierdoor wordt het bereik van elektrische voertuigen steeds groter.

Vehicle-to-grid

De toenemende vraag naar elektrische auto’s leidt ertoe dat er op piekmomenten meer vraag is naar elektriciteit. Verwacht wordt dat er 20% meer elektriciteit nodig is wanneer iedereen elektrisch rijdt. Om hierop te kunnen anticiperen moet de laadinfrastructuur strategisch worden ingericht om de vraag naar elektriciteit te kunnen faciliteren.

Vehicle-to-grid auto’s dragen bij aan de oplossing van dit probleem. Deze auto’s maken bidirectioneel laden mogelijk. Kort samengevat betekent dit dat de energie van de accu teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet. Eerder opgewekte energie, bijvoorbeeld uit hernieuwbare energiebronnen, kan worden opgeslagen in de accu van elektrische voertuigen om terug te worden geleverd wanneer (duurzame) energie niet beschikbaar is of het elektriciteitsnet overbelast raakt. Door deze flexibele inzet van elektrische voertuigen kan er efficiënter worden voldaan aan de energievraag tijdens piekuren. Hierdoor blijft het elektriciteitsnet beter in balans.

Elektrificatie

Kortere laadtijd

Een andere belangrijke factor in de overweging van consumenten is de laadtijd. De snelste manier om elektrische auto’s op te laden is via een snellader, vaak langs de snelweg te vinden. Met de laatste snelladers zijn auto’s binnen 30 minuten voor 80% opgeladen. Ook op dit vlak zijn ontwikkelingen in volle gang, momenteel wordt een nieuw soort accu ontwikkeld (zogenaamde solid state accu’s) die binnen 3 minuten tot 50% kan opladen. Het doel is dat elektrische auto’s met dergelijke accu binnen 10-12 minuten volledig kunnen opladen en even lang mee kunnen gaan als brandstof auto’s (10 tot 15 jaar).

Grotere beschikbaarheid laadpalen

De toename populariteit van elektrische auto’s is direct terug te zien in het laadverbruik: in het eerste kwartaal van 2022 nam het laadverbruik met bijna 45% toe ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Momenteel staat Nederland in Europa bovenaan met ruim 90.000 publieke laadpalen, en dit aantal zal alleen nog maar groeien.

trends elektrisch rijden

Elektrisch rijden met Volvo

Volvo tilt elektrisch rijden naar een hoger nivea dankzij technologie, design en duurzame materialen. Daarbij kunt u kiezen voor een Volvo zonder uitstoot (Pure Electric) of met een lage uitstoot (Plug-in hybride). Meer weten? Ontdek dan Volvo Recharge.

Volvo’s openbare EV-oplaadnetwerk

Bezit u een (volledig) elektrische Volvo in Europa? Dan heeft u na de integratie van het Plugsurfing-platform (rechtstreeks via de Volvo Cars-app) een ruimere keuze aan openbare EV-oplaadnetwerk binnen handbereik. Door de ontwikkelingen van de functionaliteiten van de app, hebben zijn er nu meer dan 270.000 oplaadpunten over het hele continent en over de grenzen heen.

Meer weten over elektrisch rijden met Volvo? Wij helpen u graag!

Meer recent nieuws

Volvo Service Plan

Een perfect onderhouden Volvo? Beheer je onderhoudskosten met het Volvo Service Plan. Je betaalt vooraf een vaste totaalprijs voor onderhoud.
Verder lezen

Volvo EC40 en Volvo EX40. Nieuwe modelnamen.

Nieuwe modelnamen: Volvo EC40 en Volvo EX40. Ook deze modellen sluiten nu naadloos aan op de andere volledig elektrische modellen.
Verder lezen
Volvo EC40 en Volvo EX40

De mooiste Volvo-cadeautjes voor onder de boom 

Geen idee wat je je vriendin, je broer of je zelfs je kind cadeau moet geven? Wij hebben een lijstje met mooie cadeautips.
Verder lezen
Volvo cadeautjes voor onder de boom