verlopen apk

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring voor voertuigen in Nederland. Deze keuring heeft als doel de verkeersveiligheid te waarborgen en milieueisen te handhaven. Maar wat gebeurt er als de APK van je Volvo verlopen is? Wanneer wordt dat een probleem en welke gevolgen heeft dit?

De wettelijke verplichting en veiligheid

De APK is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat voertuigen op de Nederlandse wegen aan bepaalde veiligheids- en milieueisen voldoen. Tijdens de keuring worden verschillende aspecten van het voertuig gecontroleerd, zoals remmen, verlichting, banden en uitstoot. Als je APK verlopen is, betekent dit dat je voertuig niet recentelijk gekeurd is volgens de wettelijke normen. Maar wanneer wordt dit een probleem?

Veiligheid als prioriteit

Een verlopen APK kan al snel een probleem worden, omdat het in strijd is met de Nederlandse wetgeving. Zodra de vervaldatum is overschreden, ben je niet langer wettelijk gerechtigd om met het voertuig de weg op te gaan. 

Los daarvan is het belangrijk om te beseffen dat een voertuig met een verlopen APK mogelijk niet meer veilig is voor gebruik op de weg. De keuring is ontworpen om gebreken en defecten op te sporen die de veiligheid van zowel de bestuurder als andere weggebruikers in gevaar kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld aan slecht functionerende remmen of verlichting. Je loopt dus meer risico op een ongeluk door te blijven rijden in een ongekeurd voertuig. Regelmatig onderhoud helpt jou en je medeweggebruikers veilig te laten deelnemen aan het verkeer. Neem contact met ons op voor meer informatie over onderhoud.

Flinke financiële consequenties

Bovendien heeft een verlopen APK ook financiële gevolgen. Als je voertuig niet op tijd gekeurd wordt, kunnen eventuele gebreken zich verder ontwikkelen en meer schade veroorzaken. Hierdoor kunnen de reparatiekosten aanzienlijk toenemen. Regelmatige keuringen kunnen helpen om mogelijke problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen, wat je op de lange termijn geld kan besparen.

Boetes en bekeuringen

De boetes voor het rijden zonder geldige APK kunnen aanzienlijk zijn. Als je wordt betrapt terwijl je rijdt met een verlopen APK, riskeer je een boete. De hoogte van de boete kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de duur van de verlopen APK en de omstandigheden van de overtreding.

Gevolgen voor je verzekering

Naast de boetes is er een andere zorgwekkende factor: de geldigheid van je autoverzekering. Verzekeraars kunnen weigeren om schade te dekken die is veroorzaakt terwijl je rijdt met een verlopen APK. Dit kan leiden tot financiële lasten die je zelf moet dragen in geval van een ongeluk. Het is van groot belang om te begrijpen dat het risico niet alleen de boete betreft, maar ook de mogelijke kosten als gevolg van ongedekte schade.

Tijdig keuren voorkomt problemen

Om boetes en gevaarlijke situaties te vermijden, is het cruciaal om je Volvo tijdig te laten keuren. Het is belangrijk om te weten dat de verantwoordelijkheid voor het tijdig laten uitvoeren van de APK bij de eigenaar van het voertuig ligt. Het is aan dus aan jou om de vervaldatum van de APK in de gaten te houden en tijdig een afspraak met ons in te plannen. Gelukkig ontvang je doorgaans ruim van tevoren een herinnering van de RDW om je aan deze verplichting te herinneren.

Meer recent nieuws

De rijke geschiedenis van Volvo 

In dit blog vertellen we je meer over de geschiedenis van Volvo en hoe het merk in bijna 100 jaar uitgroeide tot een begrip in de auto-industrie.
Verder lezen
de rijke geschiedenis van Volvo

De baanbrekende EX30 – alles wat je wilt weten over de snelste Volvo ooit!

Ontdek de revolutionaire EX30: een elektrische, razendsnelle en veilige Volvo met de nieuwste technologieën. Lees hier alles over de baanbrekende Volvo EX30.
Verder lezen
Volvo EX30

Volvo EX30 | Groots in ieder opzicht

Groot nieuws is onderweg. Maak kennis met de Volvo EX30 op 7 juni 2023. De Volvo EX30 is groots in ieder opzicht maar compact uitgevoerd en natuurlijk volledig elektrisch.
Verder lezen
Volvo EX30