Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Steeds meer bestuurders zien de voordelen ervan in, en willen bijdragen aan een schonere toekomst. Toch lopen velen ook nog met vragen rondom de overstap van een benzineauto naar een elektrische auto. Is elektrisch rijden bijvoorbeeld echt zoveel beter voor het milieu? En hoeveel kilometer kun je rijden met een elektrische auto? In deze blog geven we antwoord op de 5 meest gestelde vragen.

Vraag 1. Is elektrisch rijden goedkoper dan benzine of diesel?

Het grootste twijfelpunt om wel of niet over te stappen naar een elektrische auto, zijn voor veel mensen toch de kosten. Bestuurders vragen zich terecht af: ‘is elektrisch rijden goedkoper dan rijden op benzine of diesel?’.

Het korte antwoord: JA. De prijs van elektriciteit is per kilometer namelijk lager dan de prijs van benzine of diesel. Wel is deze prijs afhankelijk van de plek waar u de auto oplaadt: thuis, bij een openbare laadpaal óf bij een snellader. In verreweg de meeste gevallen is thuis opladen de voordeligste optie.

We moeten natuurlijk wel naar het hele financiële plaatje kijken. Want hoewel u met een elektrische auto minder per kilometer betaalt, betaalt u voor de aanschaf nog steeds meer dan bij een benzine- of dieselauto. Maar: hoe meer mensen elektrisch gaan rijden, hoe lager de aanschafprijs.

Vraag 2. Is elektrisch rijden echt beter voor het milieu?

Hoewel de aanschaf van een elektrische auto dus duurder is, nemen veel mensen de hogere prijs voor lief om bij te dragen aan een schonere toekomst. Want het is wel degelijk een stuk milieuvriendelijker dan een brandstofauto!

Een elektrische auto stoot namelijk geen luchtverontreinigende stoffen uit, zoals CO₂ of stikstof. Volgens Milieu Centraal is de CO₂-uitstoot gemiddeld 60 procent lager dan bij een brandstofauto. Rijdt uw auto op groene stroom, dan wordt dit percentage nog hoger. Daarnaast kunnen veel onderdelen van elektrische auto’s hergebruikt of gerecycled worden.

Vraag 3. Waarom zou ik elektrisch gaan rijden? 

De voornaamste redenen waarom mensen overstappen van een benzineauto naar een elektrische auto, zijn:

  • Elektrisch rijden is goedkoper dan rijden op brandstof
  • Elektrische auto’s zijn beter voor het milieu
  • Eenvoudig opladen thuis voor de deur

    Zitten er dan echt alleen maar voordelen aan elektrisch rijden? Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. Afhankelijk van uw situatie en rijgedrag, kan een elektrische auto ook nadelig zijn. Toch wegen wat ons betreft de voordelen op tegen de nadelen. In onze vorige blog hebben we de voor- en nadelen van elektrisch rijden voor u op een rijtje gezet.

Vraag 4. Hoelang / hoe ver kun je rijden met een elektrische auto?

Een elektrische middenklasser heeft gemiddeld een actieradius van 310 kilometer  met een volle accu. Voor verreweg de meeste autoritten is dit dus ruim voldoende. Moet u toch de auto opladen? Dan telt Nederland zo’n 83.000 openbare laadpalen en 2.600 snelladers (bron; Milieu Centraal).

Uw rijgedrag heeft invloed op het aantal kilometers dat u met een volle accu kunt rijden. Hieronder vijf tips om het maximale uit de accu te halen:

  • Rijd zoveel mogelijk met een gelijke snelheid
  • Laat de auto afremmen door uit te rollen (One Pedal Drive)
  • Gebruik “pre-heating” indien mogelijk
  • Probeer zaken als Climate Control in een “eco” modus te gebruiken
  • Vermijd dakkoffers en/of caravans indien mogelijk

Vraag 5. Is het de toekomst?

Absoluut! Steeds meer steden verbieden dieselauto’s, en tegelijkertijd stijgt het aantal elektrische auto’s op de weg in sneltreinvaart. Ook Volvo introduceert steeds meer elektrische modellen. De Zweedse autofabrikant streeft ernaar om in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s te produceren.

Ook de overstap maken naar elektrisch rijden? Ontdek Volvo Recharge: onze lijn volledig elektrische en plug-in hybride auto’s. Maak een proefrit bij Ton van Kuyk: uw vertrouwde Volvo-dealer in Noord-Holland.

Meer recent nieuws

Volvo Service Plan

Een perfect onderhouden Volvo? Beheer je onderhoudskosten met het Volvo Service Plan. Je betaalt vooraf een vaste totaalprijs voor onderhoud.
Verder lezen

Volvo EC40 en Volvo EX40. Nieuwe modelnamen.

Nieuwe modelnamen: Volvo EC40 en Volvo EX40. Ook deze modellen sluiten nu naadloos aan op de andere volledig elektrische modellen.
Verder lezen
Volvo EC40 en Volvo EX40

De mooiste Volvo-cadeautjes voor onder de boom 

Geen idee wat je je vriendin, je broer of je zelfs je kind cadeau moet geven? Wij hebben een lijstje met mooie cadeautips.
Verder lezen
Volvo cadeautjes voor onder de boom