Wanneer wisselen naar zomerbanden?

Wanneer wisselen naar zomerbanden? En wat gebeurt er met uw banden bij een te late bandenwissel? Om het gehele jaar door perfecte grip te behouden op de weg, wisselt u op tijd uw banden. In deze blog leest u wanneer u een afspraak zou moeten maken voor een bandenwissel, wat de risico’s zijn als u dit uitstelt én hoeveel het kost. 

Waarom banden wisselen?

Bij lage temperaturen bieden winterbanden betere grip op de weg dan zomerbanden. Dat ligt aan het profiel en de rubbersoort van de band. Het profiel van een winterband bevat namelijk duizenden kleine inkepingen die ervoor zorgen dat de banden ook met sneeuw, ijzel en regen voldoende grip hebben op de weg. En de rubbersoort? Bij een lage buitentemperatuur wordt het rubber van autobanden harder. Winterbanden zijn daarom gemaakt van een zachtere rubbersoort, waardoor u meer grip heeft.

Zomerbanden daarentegen zijn beter geschikt voor droge oppervlakken. De temperatuur heeft namelijk een grote invloed op de remweg. Bij een buitentemperatuur van 35°C presteren zomerbanden zo’n 30% beter dan winterbanden. Ter vergelijking: zomerbanden hebben bij deze temperatuur een remweg van 13 meter en winterbanden 19 meter! Zorg er dan ook voor dat u met de juiste banden rijdt.

Lees ook: Volvo en veiligheid: dit is het geheim

werkplaats bandenwissel

Wanneer van banden wisselen?

Wanneer wisselen naar zomerbanden? Het algemene advies voor de halfjaarlijkse bandenwissel is 7°C. Bij lagere temperaturen bieden winterbanden meer grip en bij hogere zit u goed met zomerbanden. In welke maand deze temperatuurwisseling plaatsvindt? Doorgaans stijgt de gemiddelde temperatuur eind maart tot boven de 7°C. Een vuistregel hierbij is de zomertijd. Gaat de zomertijd in? Dan is het tijd om uw banden te wisselen! Het Nederlandse weer is onvoorspelbaar, dus vraag op tijd een bandenwissel aan. Hierbij geldt: liever te vroeg dan te laat.

Wat gebeurt er bij een te late bandenwissel?

Waar we voorheen het hele jaar door met dezelfde banden reden, wisselen we deze nu twee keer per jaar om. De technische specificaties van zomer- en winterbanden zijn nu zo goed dat we veel veiliger rijden dan voorheen. Dat is tegelijkertijd een valkuil: bent u te laat met de wissel dan heeft dat gevolgen voor uw rijstijl. Wat gebeurt er met uw banden bij een te late wissel?

  • Het profiel van uw band slijt sneller. Een verminderd profiel vergroot niet alleen de kans op een lekke band, maar ook op een boete als u niet voldoet aan de wettelijke eis.
  • Uw remweg is veel langer. Hoe hoger de temperatuur, hoe langer uw remweg wordt. Met winterbanden in de zomer bent u echt in het nadeel.

Wat kost een bandenwissel?

Gaat de zomertijd bijna in? Dan is het tijd voor een bandenwissel. Bij Ton van Kuyk laat vanaf €47,95 uw winterbanden wisselen voor zomerbanden. U bent van harte welkom bij één van onze vestigingen in Alkmaar, Beverwijk, Hoorn en Purmerend. Onze specialisten hebben alles in huis om uw Volvo weer zomer-klaar te maken. De koffie staat voor u klaar!

Maak een afspraak voor uw bandenwissel bij Ton van Kuyk!

Meer recent nieuws

De baanbrekende EX30 – alles wat je wilt weten over de snelste Volvo ooit!

Ontdek de revolutionaire EX30: een elektrische, razendsnelle en veilige Volvo met de nieuwste technologieën. Lees hier alles over de baanbrekende Volvo EX30.
Verder lezen
Volvo EX30

Volvo EX30 | Groots in ieder opzicht

Groot nieuws is onderweg. Maak kennis met de Volvo EX30 op 7 juni 2023. De Volvo EX30 is groots in ieder opzicht maar compact uitgevoerd en natuurlijk volledig elektrisch.
Verder lezen
Volvo EX30

Autovakantie naar Zweden plannen?

Het land van de IKEA, ongerepte natuur en Volvo natuurlijk. Ga je met de auto naar Zweden? Wij delen de ideale auto-route voor jouw Zweedse vakantie. Geniet van spectaculaire uitzichten, gezellige steden en natuurlijk traditionele Fika. Ontdek de beste autovakantie in Zweden hier!
Verder lezen